XTU Architects

In Vivo

Gelet op de gezondheids- en milieueffecten van een op hol geslagen hyperverstedelijking, op de nakende uitputting van fossiele brandstoffen en op de stijgende ongelijkheid, staan steden centraal in een grote uitdaging voor de 21e eeuw: het stimuleren van een mix en openheid tussen stadsbewoners, levende materie integreren in de stad, ten dienste van een rechtvaardigere, duurzamere en veerkrachtigere maatschappij. Het project In Vivo biedt een antwoord op deze uitdaging.

Lees meer...

XTU Architects, in associatie met projectontwikkelaar BDP Marignan, is één van de laureaten in het kader van projecten om Parijs te vernieuwen, met hun project In Vivo, gelegen op het terrein Paris Rive Gauche M5A2, in het dertiende arrondissement van Parijs.

Een toonbeeld van integratie van levende materie in de stad

Het project In Vivo wil een toonbeeld zijn van de vernieuwende integratie van levende materie in de stad via drie gebouwen voor mensen … en eentje voor regenwormen: het Tree House, dat in grote plantenbakken-balkons op al zijn gevels struiken en bomen laat groeien die geschikt zijn voor het ontvangen van biodiversiteit in de stad. Het Plant House, gewijd aan allerlei soorten groentetuinen en kleine stadslandbouw in loggia’s, in serres of in de open lucht onder een afdak. Het AlgoHouse, met een biogevel die microalgen produceert voor medisch onderzoek. Het Lombric House, een constructie waar regenwormen gekweekt worden voor wormencompostering van organisch afval van bewoners en voor teeltwijzigingen.

Een biogevel die microalgen produceert voor medisch onderzoek

Het Algo House zal op de Boulevard du Général Jean Simon een grote vernieuwing teweegbrengen, ontwikkeld door XTU en het consortium SymBIO2: een “biogevel”. Deze nieuwe generatie gevel, beheerd door AlgoSource, zal het mogelijk maken om in “biologische zonnecollectoren” (fotobioreactoren) microalgen te kweken met hoge toegevoegde waarde voor medisch onderzoek.

Ze staat centraal binnen een onderzoeksprogramma in wording naar werkzame stoffen afkomstig van microalgen voor toekomstige medicijnen van biologische oorsprong. Hierbij wordt de uitzonderlijke expertise van de wijk op het vlak van biowetenschappen (Universiteiten Paris 5, Paris 6 en Paris 7) samengebracht met de Universiteit van Warschau, onder leiding van het laboratorium GEPEA van de Universiteit van Nantes. Door deze productieve biogevel zal het gebouw eveneens de warmte opgevangen door fotobioreactoren kunnen benutten om het water van het sanitair op te warmen en voor de verwarming. Op die manier kan het energieverbruik worden teruggebracht tot

onder het niveau van 48 kWh/m2 van het Klimaatplan van Parijs. Na 7 jaar R&D wordt er door het bedrijf VIRY, partner van SymBIO2, een industriële stuurautomaat van 200 m2 gebouwd in Champs- sur-Marne, op de site van CSTB. Deze levendige gevel die opgericht is boven de Boulevards des Maréchaux op de zuidoostelijke puntgevel van de toekomstige residentie voor “jonge studenten-onderzoekers”, die ‘s nachts verlicht wordt, zal een sterk signaal zijn aan de zuidingang van de Massena-wijk en op het knooppunt Massena – Bruneseau – Ivry.

Een laboratoriumgebouw dat vernieuwing en burgerparticipatie in gang zet

Als katalysator voor vernieuwing in het project In Vivo, is er een ‘derde plaats‘ die wordt bezield door “La Paillasse”, het laboratorium voor open vernieuwing vanuit de burgers . De inwoners van het eilandje of van de wijk, onderzoekers, kunstenaars, ondernemers van allerlei slag, mensen met een passie voor biowetenschappen en voor de stad kunnen er elkaar ontmoeten, experimenteren, creëren binnen 1000 m2 aan ontmoetingsruimtes.

Dit laboratorium voor burgers kadert in een ruimer proces van participatie en samenwerking, op maat van de wijk, ontworpen en aangestuurd door het Centre Michel Serres en bezield door verenigingen zoals Toits Vivants (met Vergers Urbains en het Collectif Babylone), diensten zoals Mon P’tit Voisinage, of ook nog Street Art-kunstenaars zoals de vereniging Le Mur.

Een toonbeeld van sociale mix

Naast zijn vernieuwende aspecten op architectuur- en milieuvlak, is het project In Vivo een krachtig antwoord van de SNI-groep op de woningnood op het grondgebied van Groot-Parijs. Het programma is een toonbeeld van sociale mix in het hartje van de metropool en bestaat uit: 48 middelgrote huurwoningen in het Plant House, beheerd door SNI Île-de-France; 141 woningen voor studenten en jonge onderzoekers in het Algo House, beheerd door EFIDIS, een afdeling van de SNI-groep.

BPD Marignan zal eveneens 104 koopwoningen, gelegen in het Tree House, op de markt brengen. “We zijn ervan overtuigd dat de woonomgeving van de toekomst moet functioneren als levende materie om zo weer compatibel te worden met levende materie. De site van M5A2 en de formidabele vakkundigheid en energie waardoor ze omringd wordt, kunnen het mekka voor “In vivo”

Project & Plaats

In Vivo, Parijs, Frankrijk

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Distributeur / Verdeler
MMG Maters Media Group SAS

55 avenue Marceau
75116 Paris
France

Uitgever / Editeur
MediaXel bvba / sprl 
info@media-xel.com
Avenue Marie de Hongrie 64 Maria van Hongarijelaan
1083 Bruxelles / Brussel
België / Belgique