SOM

Duurzaamheid en transparantie

De nieuwe hoofdzetel van de Japanse multinational Japan Tobacco International (JTI), van 25000 vierkante meter, is ontworpen door het architectenbureau Skidmore, Owings & Merrill (SOM) en valt met zijn driehoekige vorm echt op in deze wijk met prestigieuze internationale organisaties. Dit gebouw toont de wil aan van SOM om er een geïntegreerd concept van te maken (dankzij een nauwe samenwerking tussen de architecten, de ingenieurs en de klant), dat duurzaam is en waarbij vernieuwende oplossingen gezocht worden.

Lees meer...

Het gebouw integreert zich binnen zijn omgeving en verwijst tegelijk naar het Léman-meer en naar de Alpen. De vorm ervan wordt bepaald door de driehoekige configuratie van het terrein en door de noodzaak om de bruikbare ruimte te maximaliseren. Door een techniek over te nemen die gebruikt wordt bij de bouw van bruggen, hebben de architecten en ingenieurs van SOM een console gemaakt waardoor de constructie de grond slechts op twee punten hoeft te raken en waardoor er in de lege ruimte zo een openbare ruimte ontstaat die toegankelijk is voor iedereen.

Een doorlopende lusvormige circulatieweg doorkruist het gebouw van de inkomsthal tot het panoramische restaurant en verbindt de grote kantoren, 66 vergaderzalen, 31 gezamenlijke werkruimtes, 23 koffiehoeken, een kruidenierswinkel, een zakencentrum en een aula, een fitnesscentrum, 2 terrassen op de daken en verschillende sociale ruimtes met elkaar. Deze weg valt op door het kleurengebruik en door het gebruik van plaatselijke materialen. De sociale ruimtes zijn opgevrolijkt met kunstwerken van de internationaal bekende kunstenaars Liam Gillick en Sol LeWitt.

In het concept voor het interieurdesign wordt de verticale en horizontale interconnectiviteit gemaximaliseerd, als antwoord op de wens van de klant om een sociale ruimte voor samenwerking te creëren voor de meer dan 1000 werknemers.

De gevels zijn uitgerust met het vernieuwende Closed Cavity Façade-systeem (CCF), ontworpen in samenwerking met Josef Gartner: een gordijnmuur die aan de eisen tegemoet komt van de wisselende seizoenen buiten en die tegelijkertijd uitzonderlijke uitzichten biedt en het licht door laat in de werkruimte. De glaspanelen van de grond tot aan het plafond van 3 m breed x 4.2 m in driedubbel glas op de binnenste laag en enkel glas naar buiten toe, vormen een holte met een rol verduisterende stof tussen beide. De panelen zijn verzegeld en voorzien van een voeding onder druk van gefilterde en ontvochtigde lucht, wat condensatie en warmteopstapeling binnenin de holte tegengaat. In het CCF-systeem staat het comfort van de bewoners centraal en wordt de CO2-uitstoot verminderd.

De positieve impact van het gebouw op de gemeenschap wordt algemeen erkend en ter plaatse hoopt men dat het een katalysator zal zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de regio. Dit project dat geklasseerd is bij de duurzaamste projecten in Europa, bevat eveneens een kinderdagverblijf voor 104 kinderen, dat bestaat uit 1.162 m2 en 8.162 m2 aan nieuwe openbare ruimte en gebouwd werd in samenwerking met de stad Genève.

Project & Plaats

HQ Japan Tobacco International (JTI), Genève, Zwitserland

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Distributeur / Verdeler
MMG Maters Media Group SAS

55 avenue Marceau
75116 Paris
France

Uitgever / Editeur
MediaXel bvba / sprl 
info@media-xel.com
Avenue Marie de Hongrie 64 Maria van Hongarijelaan
1083 Bruxelles / Brussel
België / Belgique