Het station van Casa

Tussen traditie en moderniteit

Het nieuwe station van Casa-port werd ontworpen door AREP (Architectuuratelier van de Franse nationale spoorwegmaatschappij SNCF) en Groupe 3 Architectes. Het station ligt tegenover de ingang van de haven, waar de Medina, de Art Deco-wijk en de nieuwbouwprojecten van het stadscentrum van de economische hoofdstad van Marokko elkaar kruisen.

Lees meer

Het station moest anticiperen op de voorspelde toename van het verkeer dat op 25 miljoen reizigers per dag geraamd wordt. Er zat niets anders op dan het heraan te leggen. De organisatie van het station en van de omliggende openbare ruimtes kadert binnen een algemene denkoefening over de stadsvernieuwing van de kust en de wijken aan de rand van de haven van Casablanca.

Het reizigersgebouw, dat beschut is door een dak met lichttunnels, bestaat uit een hal van 2500 m2 evenwijdig aan het perron dat de mensenstromen in goede banen leidt en waar alle diensten ondergebracht zijn. De heldere, doorzichtige gevels worden in het westen verzacht door een "moucharabieh" (traditioneel traliewerk).

De hypostyle hall

De architectuur van de hypostyle hall wordt gekenmerkt door een groot dak in hout en staal dat strikt geometrisch is en dat ondersteund wordt door fijne kolonnes die zich vanboven opsplitsen in acht takken. Op die manier omkaderen ze een opening in het dak die een gedempt licht door laat.

De gevels die over hun hele hoogte in glas zijn, zorgen dat de openbare ruimte doorloopt van binnen naar buiten, wat het voor de reiziger makkelijker maakt om de organisatie van het station en de routes errond te zien. Op de westelijke gevel creëert een hedendaagse moucharabieh tussen de stad en het station een filter die de namiddagzon tempert. Aan de zuidkant wordt het dak omgevormd tot een verstedelijkingsdeken, die een weidse openbare buitenruimte overdekt.

Tussen traditie en moderniteit

Door zijn ruimtes, volumes, materialen, helderheid en geometrie volgt het station de grote traditie van de Marokkaanse paleizen en openbare gebouwen en is het tegelijk een eerbetoon aan de permanente moderniteit van Casablanca.

Het project wordt vervolledigd door een flatgebouw voor tertiaire activiteiten, dat rechtstreeks verbonden is met het reizigersgebouw en het begin vormt van een nieuwbouwproject aan de boulevard des Almohades. Dit deel van de operatie dient ontwikkeld te worden door de bouw van twee andere gebouwen in een tweede fase, en creëert op de gevel van de zuidkant grote horizontale lijnen die doen denken aan de architecturale stijl van de passagiersschepen en aan de Art Deco-stijl van Casablanca. De gevels aan de noordkant zijn wijd open om van de oceaan te kunnen genieten.

De ondergrondse parking wordt aangelegd onder het plein en onder het reizigersgebouw, waardoor er rechtstreekse verticale verbindingen ontstaan tussen de parking en de toegang tot de treinen. Hij is beperkt tot twee niveaus om hem makkelijker te kunnen uitbaten en beheren, meer bepaald op het vlak van veiligheid. De oprij- en afrijplaten omkaderen de bovengrondse parkeerplaatsen die bestemd zijn voor grote en kleine taxi’s op de boulevard Houphouët Boigny.

Net als het plein, is het station bekleed met stenen van Benslimane, wat de voetgangersruimte groter maakt en er één geheel van maakt, voorbij de wanden van de hall. De pilaren die het dak ondersteunen, zijn gemaakt uit helder beton en lopen vervolgens door in een stalen schacht en in een stuk uit gegoten aluminium dat de acht takken van het kapiteel ondersteunt. De onderkant van het dak is gemaakt uit hout. De gevels zijn in doorzichtig helder glas dat gemonteerd is op metalen schrijnwerk in staal. De moucharabieh is gemaakt uit betonvezel.

Het station van Casa-Port doet mee aan de 13e Architectuurprijs Aga Khan, die een miljoen dollar uitreikt, te verdelen onder de beste vijf laureaten. Het maakt ook deel uit van het Palmares van 2016 van de Grote Prijs AFEX van de Franse architectuur in de wereld. AREP heeft op zijn beurt een vermelding gekregen op 26 mei, ter gelegenheid van de Biënnale van Venetië.

Project & Plaats

Station te Casa-Port, Casablanca, Marokko

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

Distributeur / Verdeler
MMG Maters Media Group SAS

55 avenue Marceau
75116 Paris
France

Uitgever / Editeur
MediaXel bvba / sprl 
info@media-xel.com
Avenue Marie de Hongrie 64 Maria van Hongarijelaan
1083 Bruxelles / Brussel
België / Belgique