Pierre Hebbelinck

Bouwen is altijd een politieke daad geweest

Le Musée du Chat et du Dessin d'humour, Brussel, België

Pierre Hebbelinck wordt geboren in 1965 en studeert in 1981 af aan het Institut Lambert Lombard in Luik. In 1994 richt hij zijn eigen architectenbureau op, dat hij samen met zijn vennoot Pierre de Wit leidt. Het bureau ontwerpt al meer dan dertig jaar culturele en socioculturele projecten, woonhuizen en dienstgebouwen. Klanten zijn zowel de overheid als de privésector.

In 1996 vertegenwoordigt hij België op de 6de Internationale Architectuur-tentoonstelling van Venetië en hij neemt ook deel aan de 8ste editie van deze biënnale. Het bureau verbindt zijn naam aan ontwerpen als het Musée des Arts Contemporains in Le Grand Hornu (Mac’s), het Théâtre du Manège in Mons, het theater van Luik en het Memorial Museum in Mons.
Hij krijgt talloze prijzen, waaronder de Baron Horta Prijs voor Mac’s en voor zijn hele oeuvre. In 2004 richt hij de uitgeverij ‘Fourre-Tout’ op, die een dertigtal titels publiceert en de collectie ‘Architexto’ uitgeeft, die het kruispunt tussen architectuur en hedendaagse literatuur onderzoekt. Pierre Hebbelinck werkt ook aan projecten in Frankrijk, met name een muziekschool in Montataire. In 2015 wordt hij in Brussel door de ambassadeur van Frankrijk tot ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren benoemd.

Interview... in abstract architecture #59