Cassidy Reid

“Make Europe Great Again”

Elk tijdperk heeft zo zijn utopieën. Dit project dat tegen de stroom in vaart in tijden van de Brexit, werd verwezenlijkt in het kader van onderzoek dat uitgevoerd werd aan de Bartlett School of Architecture en streeft ernaar een culturele corridor in Europa te ontwerpen. Het traject van het ontwerp verbindt Londen met Krakow via Brussel, Keulen, Frankfurt en Praag.

Het probeert het Europese continent economisch, sociaal en politiek dichter bij elkaar te brengen en op zijn beurt een hyperlink te worden die als het ware de ruggengraat vormt van de burger en van de cultuur. In dit project dat zowel virtueel als reëel is, worden er nieuwe toegangswegen gecreëerd die nieuwe mogelijkheden bieden aan steden en mensen.

Ook al schuilt het belang van het project in de toegenomen interacties die de corridor in zijn geheel creëert, toch worden ook de implicaties voor de steden en de wijken niet verwaarloosd. Op nationaal vlak dient Londen als “testcase” voor het ontwerp van een nieuwe gediversifieerde terminus. Deze terminal in de stad stelt een nieuw soort ruimtelijke connectiviteit voor tussen de grote Europese steden. Het ontwerp zet in op een “hyperloop”- beheersysteem van de plaats waar men de binnenstad binnenkomt en buitengaat.

Deze hyperlink wil de premisse zijn van een nieuw pan-Europees netwerk. Dit netwerk zou een bepaald aantal infrastructurele en culturele corridors vormen doorheen Europa om de reistijden te verkorten tussen de metropolen. In het ontwerp wordt er een toekomst bedacht waarin Europa zou steunen op de opkomende nieuwe technologieën. Na verloop van tijd zou dit uitgebreide netwerk een vlechtwerk van samengegroeide steden worden en zou het de rurale en economisch geïsoleerde zones omvatten die de globalisering aan zich voorbij zagen gaan.

Lees meer in abstract architecture #58