Snøhetta

Bibliotheek van de Temple University

De nieuwe bibliotheek van de Temple University in Philadelphia, die in de herfst van 2018 opent, wordt een voortrekker onder de onderzoeksinstellingen. Met dit ontwerp van Snøhetta, in samenwerking met Stantec, krijgt de campus met 37.800 studenten een nieuw sociaal en academisch hart.

Lees meer...

Dat zal bestaan uit een groot aantal studie- en ontmoetingsruimten en bronnencentra, die uitgerust worden met de allernieuwste informatietechnologieën, waarvan zowel de studenten als de gemeenschap gebruik zullen kunnen maken.

De architectuur van de historische academies uit de Griekse oudheid was de inspiratiebron voor het voorgestelde ontwerp. Ook daar waren sociale ruimten waar ideeën uitgewisseld konden worden, belangrijker dan het bewaren van geschreven inhoud. Het concept van Snøhetta breekt compleet met het idee van de traditionele onderzoeksbibliotheek als verzameling van boeken en archieven. Het architectenbureau koos voor een verscheidenheid aan ruimten die toevallige ontmoetingen bevorderen, waar kan worden samengewerkt en waar studenten gestimuleerd worden om kennis te delen. De nieuwe bibliotheek zal werken met een geautomatiseerd bewaarsysteem voor de meer dan 2 miljoen werken van de universiteit.

De bibliotheek ligt aan een kruispunt van twee grote wandelstraten, waardoor ze een nieuwe academische en sociale uitvalsbasis voor de Temple University wordt. Op de terrasvormige gazons bij de ingang van de bibliotheek kunnen openluchtklassen gehouden worden, maar ze zijn ook een uitstekende plaats voor informele ontmoetingen. De architectuur van de nieuwe bibliotheek vertrekt van een stevige basis met daarop verticale panden van brute steen, een verwijzing naar de materialen die rondom de campus te vinden zijn. De grote overwelfde ingangen van hout zijn uitgehouwen uit het grote stenen volume en de bogen worden naar binnen toe doorgetrokken, waar ze een atrium over drie verdiepingen vormen.

De werf stond inderdaad al meer dan twintig jaar gepland. De eerste concessiehouder die de bouw op zich had genomen in het begin van de jaren 2000 had de plannen van de architect gewijzigd, iets wat vervolgens diende te worden rechtgezet, hetgeen extra kosten met zich meebracht. Daarna ging hij failliet en liet hij de plek gewoon achter. De werf werd vervolgens in handen genomen door het overheidsbedrijf EUR-SAP, dat de beheerder van het gebouw zou worden.

Het ronde venster in het atrium, met dezelfde vorm als de koepel in de inkomhal, trekt het hele gebouw open. De studenten worden aangemoedigd alle mogelijkheden van het gebouw te gebruiken. Er zijn niet alleen ruimten voor opleiding, de bibliotheek biedt ook plaats voor introspectieve studie.

Project & Plaats

Temple University, Philadelphia, Verenigde Staten