Marina Tabassum

Spiritualiteit als architectuurelement

“Je kunt gebouwen ontwerpen
in de stijl van Frank Gehry. Maar ik vraag me af
of dat wel zo nuttig is in een land als Bangladesh”

Marina Tabassum

Marina Tabassum, de laureate van de Aga Khan-Prijs 2016 voor de moskee Bait-ur-Rouf gelegen in Dhaka, één van de weinige moskeeën die door een vrouw zijn gebouwd, is één van de meest vooraanstaande architecten van Bangladesh. Ze heeft een moskee gebouwd die alsmaar bekender wordt om zijn aparte architectuur.

Lees meer...

De moskee is gelegen in een zeer dichtbevolkte stadswijk van Dhaka en het gebouw staat op een onderliggend plateau dat hoger ligt dan de weg. Door die positie kan er een hoek van 13° gecreëerd worden ten opzichte van de qibla, de richting van Mekka naar waar moslims hun gezicht richten tijdens het gebed. Het plafond en de muren zijn voorzien van kleine gaatjes die het licht doorlaten, afhankelijk van waar de zon aan de hemel staat.

Naarmate de dag vordert, verplaatst het lichtgevend patroon zich al draaiend op de muren en de vloer van de gebedszaal. Marina Tabassum die ook het Museum of Independence in Dhaka heeft ontworpen, zegt dat het in haar ogen niet van belang is dat ze een vrouw is. Ze zegt dat ze zichzelf eerst en vooral als architect ziet, van wie de ontwerpen een sociaal nut moeten hebben. “Je kunt gebouwen ontwerpen in de stijl van Frank Gehry. Maar ik vraag me af of dat wel zo nuttig is in een land als Bangladesh”, zegt ze.

“Op het Indische subcontinent gaan vrouwen gewoonlijk niet bidden in de moskee, maar ik heb echt prachtige spirituele ruimtes gezien. Dat heeft me sterk geïnspireerd” vertelt mevrouw Tabassum. “Het hele idee om spiritualiteit te gebruiken als architectuurelement heeft me altijd al geïntrigeerd”, legt ze uit.

Bangladesh, een officiële lekenstaat met een moslimmeerderheid, heeft een rijke architectuurtraditie van moskeeën, die dateert van de Turkse invasie uit de 12e eeuw. De eerste moskeeën uit de regio combineerden elementen afkomstig uit Turkije met lokale accenten, zoals het gebruik van bakstenen of de plaatsing van een koepeldak. Zo ontstond er een fusie die uniek was in haar soort. Wat Baitur Rouf betreft, zegt mevrouw Tabassum dat het een eerbetoon moest zijn aan “die roemrijke verloren tradities”, vermengd met moderne architectuurtechnieken.

Project & Plaats

Moskee Bait-ur-Rouf - Dhaka, Bangladesh